Stručna ekskurzija - oktobar 2019

Stručna ekskurzija - oktobar 2019
Objavljeno: 01.11.2019. Foto: Fajić Samir

  Svake godine u mjesecu oktobru Aktiv mašinske struke organizira stručnu ekskurziju koja podrazumijeva posjetu modernim fabrikama u Bosni i Hercegovini. Tako već četiri godine posjećujemo Goražde i jednu od vodećih firmi u Evropi za izradu alata za plastičnu industriju „Bekto preciz“, koja je prošle godine ušla u veliku korporaciju „EMKA“, koja oko sebe okuplja 50-ak ovakvih i sličnih firmi širom Evrope. Također, već tradicionalno posjećujemo i jednu našu firmu s dugogodišnjom tradicijom iz Tešnja, DOO „POBJEDA“, čija proizvodnja je šarolika što se tiče metalne industrije, od proizvodnje pumpi i kompresora, a nama vrlo interesantna zbog različitih postupaka izrade zupčanika.

  Po odluci Aktiva mašinske struke, dogovoreno je bilo da u posjetu ovim firmama idu učenici drugih i trećih razreda tehničkih škola mašinske struke, ali zbog velikog interesovanja , ekskurziji su se priključili i učenici završnih razreda tehničke škole. Na stručnu ekskurziju je otputovalo 75 učenika u pratnji tri profesora. Krenuli su sa autobuske stanice u Bosanskoj Krupi u ranim jutarnjim satima.

  Putovali smo preko Banjaluke, Zenice, Sarajeva do Goražda, gdje smo stigli oko 11,00 h. Uz dobrodošlicu domaćina krenuli smo u obilazak firme u dvije grupe, gdje su učenici upoznati sa proizvodnjom ove firme, a koja obuhvata izradu plastičnih dijelova za skijaške vezove, izrade plastičnih farova, stolica za fudbalske stadione, autodijelove za razne marke automobila, izradu električnih plastičnih ormarica i još niz drugih proizvoda. Što je nama bilo najinteresantnije da se firma bavi i proizvodnjom alata za strojeve za brizganje plastike za svoju firmu, ali i za mnoge druge firme. Također smo jako dobro upoznali značenje CNC mašina u proizvodnji, gdje ovakva firma od cjelokupne proizvodnje posjeduje 90% ovakvih CNC mašina i gdje su učenici mogli vidjeti da su kao operateri jako zastupljena ženska populacija koja ima istančan vid za greške i dizajn.

  Taj isti dan po povratku u Sarajevo, iskoristili smo lijepo vrijeme i posjetili planinu Trebević, uz atraktivnu vožnju gradskom žičarom. Po završetku obilaska Trebevića, smjestili smo se u Hotelu „BM“ u Sarajevu. Nažalost taj dan smo dobili obavijest ispred firme „Pobjeda“ da moraju otkazati našu posjetu iz opravdanih razloga, a zbog događaja koji su se desili nenadano taj dan.

  Sutradan smo posjetili Baščaršiju i kulturne spomenike u samom centru grada Sarajeva, nakon čega smo se uputili na jednu destinaciju, koja je veoma popularna zadnjih godina, a to su Visočke piramide. Posjetili smo tunel „Ravne“ u okviru piramide i uvjerili se na licu mjesta sa dokazima koji otkrivaju da su ove nastambe nastale vještačkim putem i da su djelo ljudskih ruku. Naročito je bilo interesantno da u jednom tunelu pod zemljom bez vještačkog provjetravanja vlada takva prirodna ventilacija koja daje veliku čistoću zraka u samom tunelu, a što se moglo osjetiti i plućima i olakšanim disanjem u samoj jami.

  Nakon posjete Visočkim piramidama, krenuli smo u Travnik gdje smo posjetili i obišli historijske, tradicionalne i kulturne građevine vezirskoga grada.

  Sama ekskurzija prošla je dobro i zbog izmjena u samom toku i to jako uspješno, na zadovoljstvo učenika i nastavnika, jer smo uspjeli spojiti stručni i edukativni dio, a i uživati u ljepotama i znamenitostima naše zemlje istovremeno.

Aktiv mašinske struke

JU MSŠ „ SAFET KRUPIĆ“

Galerija:

Galerija:

Kabinet za cnc dizajniranje
Uvodna
Kabinet za cnc dizajniranje
Stručna ekskurzija - oktobar 2019
Kabinet za cnc dizajniranje
Preduzeće "Emka"
Kabinet za cnc dizajniranje
Tehnički muzej "Nikola Tesla"
Kabinet za cnc dizajniranje
Koncentracija na nivou
Kabinet za cnc dizajniranje
Rudnik
Kabinet za cnc dizajniranje
Veliki odmor
Kabinet za cnc dizajniranje
Mali odmor
Kabinet za cnc dizajniranje
Ulaz
Kabinet za cnc dizajniranje
Predavanje
Raspored zvonjenja

© . Sva prava zadržana.